8 Mart 2016 Salı

Uyku Felci (Karabasan) Nedir?

karabasan uyku felci


Uyku felci, halk diliyle karabasan, yeni uyanıldığında ya da uykuya dalma sürecinde kişinin üzerinde çok büyük bir ağırlık hissetmesi ve hareketsiz kalma sürecidir. Korkunç bir duygudur. Hareket edemezsiniz, çığlık atamazsınız ve odanızda sanki biri varmışta sizi sıkıştırıyormuş sanarsınız. Doğrusu ise uyku felcinin biyolojik bir olay olduğu ve endişelenmesi gerekilen bir durum olmadığıdır.

Uyku felci, beynin uyanıklıktan uyku durumuna veya uyku durumundan uyanıklığa geçerken salgıladığı kimyasallardan kaynaklanır. Hayat tarzınızı değiştirdiğinizde, yeni hayatınıza uyum sağlamaya çalışırken sıkça görülebilir.

Uyku Felci Neden Olur?

Uyku felcinin ana nedeni REM atonisidir. REM (Rapid Eye Movement) hızlı göz hareketleri anlamına gelir. Rüyalar ile alakalı uyku fazıdır. Atoni kas gerginliğinizin azalmasıdır. Uykuya daldığınız zaman beyin ile kaslar arasındaki elektriksel aktivite kaybolur. Sağlıklı bir şekilde uyumak için bu gereklidir.

Uyku Felcinden Nasıl Uyanılır?

*Vücudunuzu rahatlatın. Kendinizi serbest bırakın, korku ve endişeleriniz kabuslara dönüşebilir.
*El ve ayak parmaklarınız yavaşça oynatmaya çalışın. Bu hareketler beyninize uyanık olduğunuzu ve atoniyi durdurması gerektiği mesajını iletecektir.
*Gözlerinizi oynatmaya çalışın. Bu hareketlerde beyne uyanıklık mesajı gönderecektir.
*Dudaklarınızı ve yüz kaslarınızı oynatmaya çalışın.
*Yavaşça ve derince nefes almaya çalışın.
*Sakin olun ve pozitif şeyler düşünün.
*Yüzünüzü çok kötü bir şeyi kokladığınız zamandaki verdiğiniz tepkiye benzer bir hale getirmeye çalışın.

Bu yöntemlerin biri ya da birkaç tanesi işinize yarayabilir. Uyandığınızda hemen uykuya dalmamanız gerekir, tekrarlama olasılığı vardır. Kalkıp yüzünüzü yıkayın ve sonra tekrar yatağa gidin.

Kaynak: thedoctorasky_com/if-youve-ever-woken-up-unable-to-move-this-is-whats-happening-to-you/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder