1 Nisan 2016 Cuma

El Titremesi Neden Olur?


tremor ellerde


El titremeleri her yaşta görülmekle birlikte genellikle geç yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Kendinizde veya yakınınızda gördüğünüzde endişeye neden olur. İnsanlar sıklıkla yaşlılarda ellerin sallandığını ve titrediğini gördüklerinde akıllarına Parkinson rahatsızlığı gelir. Nörolojist Michal Gostkowski, “Ellerdeki titremeleri görünce hemen Parkinson rahatsızlığından kaynaklandığını düşünmek büyük bir yanılgıdır.” diyor. Ellerde titreme gördüğünüzde aklınıza gelmesi gereken beş şeyi sayalım.


                *Eldeki Titremeler Ne Zaman Oluyor?
                Eğer eldeki titreme bir şeye uzanırken, yazarken gibi hareketli durumlarda oluyorsa aktif tremor (titreme) olarak adlandırılır. Aktif tremorlar genellikle Parkinson rahatsızlığı gibi nörolojik rahatsızlıklardan kaynaklanmaz. Doktorunuzla konuşmak ve altta yatan nedeni araştırmak gerekir. Örneğin esansiyel tremor adı verilen hareket rahatsızlığı sıklıkla 50 yaşından sonra görülmektedir. Dinlenme halindeyken olan eldeki titremeler Parkinson rahatsızlığının bir belirtisi olabilir. Doktorunuza danışın.

                *Ellerdeki Titremeler Genetik Olabilir
                 Bazı insanlarda genetik olarak yaşlandıkça ellerde titreme gelişme olasılığı daha fazladır. Örneğin esansiyel tremor genellikle ailevi geçiş gösterir. Ailenizde ellerde titreme problemi varsa ileride siz de bu durumla karşılaşabilirsiniz.

                *Ellerdeki Titremeyi Şiddetlendiren Durumlar
                Endişe, stres, yorgunluk, düşük kan şekeri ve kafein alımı titremeyi şiddetlendirir.
                Bazı ilaçlarında titremeyi arttırdığı görülmüştür. Lityum, Depakote, Astım Bronkodilatörleri (albuterol-teofilin gibi…). Doktorunuzla görüşün ilaçlarda değişim yapılabilir.

                *Ellerdeki Titremeler Azaltılabilir
                Tremor(titreme) tedavisinde kullanılan ilaçların sedatif etkisi vardır. Bu ilaçları kullanırken araba kullanıp kullanamayacağınızı, işinize devam edip edemeyeceğinizi doktorunuza danışın. Aynı zamanda bu ilaçların diğer ilaçlarla etkileşimleri fazladır, başka bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka söyleyin. Yapılan tedavilerde titremelerin azaldığı ama tamamen kaybolmadığı, şiddetinin azaldığı görülmüştür.
                İlaçların etkisiz kaldığı durumlarda Gamma bıçağı denilen radyocerrahi yöntem veya beyin cerrahinin implant yöntemi denenmektedir.

                *Ellerdeki Titremeler İçin Gecikmeden Doktora Gidin
                Ellerdeki titremeler sosyal hayatınızı etkileyecek kadar artmadan mutlaka doktorunuza başvurun. Altında herhangi bir rahatsızlığın yatmadığını öğrenmek endişelerinizi azaltacaktır.

                Cleveland Clinic’ten derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder