İlk 10 dakika:
Bir bardak
gazlı içecekte 10 yemek kaşığı şeker olduğunu biliyor musunuz? Günlük almamız
gereken şeker miktarının % 100’ünden daha fazladır. Gazlı içeceklerin tadı
içerdikleri fosforik asitten gelir.
20 dakika sonra:
Şeker ve
insülin seviyeleri yükselir. Karaciğere alınan şekerin çok az bir kısmı enerji
olarak harcanırken, büyük bir kısmı glikojen olarak depolanır. Glikojen deposu
dolarsa o zaman şeker, karaciğer hücrelerinde yağ asitlerine dönüştürülür. Üretilen
yağlar kana verilerek yağ dokusuna meselâ göbek, kalça ve deri altına depo
edilmek üzere gönderilir.
40 dakika sonra:
40 dakika
sonra gazlı içeceklerin içerisinde bulunan kafein vücutta tamamen emilir. Buna
bağlı olarak kan basıncı yükselir ve karaciğer kana daha çok şeker salgılar. Beyinde
adenozin denilen kafein blokları kapanır böylece yorgunluk hissetmezsiniz.
45 dakika sonra:
Dopamin
salınımı artar kendinizi çok iyi hissetmeye başlarsınız. (Madde bağımlılığı)
50 dakika sonra:
Kalsiyum,
magnezyum, çinko ve fosforik asit sindirime yardımcı olurlar. Yüksek miktarda
şeker ve yapay tatlandırıcı alımı kalsiyumun idrar yolu ile atılımına yol açar.
60 dakika sonra:
Kafein
kemiklerdeki kalsiyum, magnezyum ve çinko depolarını harekete geçirir, idrarla
atılım artar. Kemikleri incelir, zayıflar.
Devamında:
Şeker zamanla bütün
vücuda dağılır. Kendinizi enerji dolu hissedersiniz fakat ruh halinizde ani
değişiklikler olur. Bu değişiklikler vücudunuzun ihtiyacı olan suyun ve
minerallerin idrar yolu ile atılmasından kaynaklanır. Zamanla şeker hastalığına
yakalanma riskiniz artar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder