4 Nisan 2016 Pazartesi

Uykunuzu Düzenlemeye Yardımcı 5 İpucu

uykum gelmiyor


Uykunuzu Düzenlemeye Yardımcı 5 İpucu

      Her geçen gün toplumumuzda uykuya verilen önem azalmakta ve uyku düzensizliği artmaktadır. Bu doğru bir davranış biçimi değildir. Uyku düzeniniz gün içindeki hayatınızı etkilemektedir. Beslenme biçimlerinin de uyku düzeni üzerinde etkisi vardır. Yiyecekler uyku düzenini direkt olarak etkileyen serotonin hormonu ile ilişkilidir. Vücudunuzu sakinleştiren ve serotonin seviyelerini arttıran beş yiyeceğe göz atalım.


                *Kompleks Karbonhidratlar
                Basit karbonhidratlardan kaçının ve kompleks karbonhidratlarla beslenmeye çalışın. Basit karbonhidratlar kurabiye, şekerli tatlılarda, beyaz ekmekte, keklerde, pastalarda fazlasıyla bulunmakta ve serotonin seviyelerini düşürmektedir. Kompleks karbonhidratlar ise tam tahıllı ekmeklerde, kahverengi pirinçte, tahıllı ürünlerde bulunmakta ve serotonin seviyesini arttırarak uyku kalitesini arttırmaktadır.

                *Yağsız Proteinler
                Az yağlı peynir, tavuk, hindi ve balık yağsız protein içerir. Bu yiyecekler yüksek miktarda triptofan içerirler ve serotonin seviyesini yükseltirler. Diğer taraftan yüksek yağlı proteinler, tavuk kanatları ve yağda kızartılmış balıklar çok geç sindirildiği için sizi uyanık tutarlar.

                *Kalbe Sağlıklı Yağlar
                Doymamış yağlar sadece kalp sağlığınızı arttırmakla kalmaz aynı zamanda serotonin düzeylerinizi de arttırır. Ceviz, badem, antep fıstığı, kaju fıstığı vb…

                *İçecekler
                Bazı içecekler uyumanızı kolaylaştırırken, bazı içecekler zorlaştırabilir. Ilık süt, papatya ya da nane çayı gibi içecekler uyumadan önce içilirse sizi rahatlatır. Kafein içeren içeceklerden uzak durun.

                *Bitkiler Ve Baharatlar
                Adaçayı ve fesleğen tansiyonu düşürür ve uyumanızı kolaylaştırır. Kırmızıbiber, karabiber gibi baharatlar ise uykuya dalmayı zorlaştırır. Adaçayı ve fesleğeni taze olarak yemek soslarınızda kullanabilirsiniz.

                *Uyku Getiren Atıştırmalıklar
                Az yağlı yoğurt ile muz.
                Az yağlı süzme peynir ve tam tahıllı birkaç pika cipsi.
                Tam tahıllı birkaç kraker ve üzerine fıstık ezmesi
                Elma ve biraz dil peyniri.

                ClevelandClinic’ten derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder