Sosis işlenmiş bir ürün olmasına rağmen,
birçok kişi tarafından –özellikle çocuklar- keyifle tüketilen bir besindir.
Sosis en çok diğer kahvaltılık besinlerle birlikte kahvaltıda tüketilmektedir. Amerikan
Kanser Araştırma Enstitüsü’nün dediğine göre, her gün bir sosis tüketmek,
kolorektal kansere yakalanma riskinizi yüzde 21 arttırıyor. Ayda 12 veya daha
fazla sosis tüketen çocuklarda lösemi gibi farklı rahatsızlıkların görülme
riski artıyor.
Riski
arttıran içerikler:
Mekanik
kesim hindi
Mekanik
kesim tavuk
Mekanik
kesim domuz
%
2 den az tuz içeriği
Tatlandırıcı
Sodyum
Laktat
Mısır
Şurubu
Dekstroz
Sodyum
Fosfat
Sodyum
Diasetat
Sodyum
Askorbat
Sodyum
Nitrit
Isıtıldığı zaman içeriğinde bulunan
nitritler ve nitratlar, amin ile birleşerek nitrozamin adı verilen kanser
yaptığı ispatlanmış bir bileşiğe dönüşür.
ABD Tarım Bakanlığı’nın sunduğu bir
raporda bazı üreticilerin sosin içine çok farklı maddeler kattığı ve bunun
anlaşılmasının çok zor olduğu belirtilmiştir. Katılan farklı maddeler; cam
tozları, metal tozları, kemirgen etleri, kullanılmayan hayvan organları gibi…
Merdiven altı üretilen bu sosislerin içeriğinde yağlı doku, deri, bacak, ayak
ve diğer yenmeyen kısımlar da görülmüştür. ABD Tarım Bakanlığı kesinlikle
güvenilir markaları öneriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder