CNN’e göre, yeni yapılan araştırmalarda
Omega-3 yağ asitlerinin kanser riskini arttırdığı görülüyor.
Yapılan araştırma bu beslenme takviyesi
ürünün prostat kanseri riskini arttırdığını gösteriyor.
Bu araştırmayı yapan üç Yeni Zelandalı
uzman ise, Omega-3 yağ asitlerinin sağlığı bozan mekanizmasını tam olarak
açıklayamıyor.
Uzmanların yaptığı araştırmada çıkan sonuç;
kanlarında yüksek seviyede Omega-3 yağ asitleri bulunanların, kanlarında daha
düşük seviyede Omega-3 yağ asitleri bulananlara göre % 43 oranında daha fazla prostat
kanserine yakalanma riskleri var.
Uzmanlardan Dr. Brasky ailesinde prostat
kanseri öyküsü olanların balık yağı kullanmadan önce mutlaka doktorlarına
danışmaları gerektiğini söylüyor. Balık yağı yüksek oranda Omega-3 içerir. Prostat
kanseri erkeklerde en sık görülen kanser çeşitlerindendir. Son zamanlardaki
istatistikler bu kansere yakalananların farklı tedavi yöntemleriyle yaşam sürelerinin
uzadığı yönündedir.
Ohio Eyalet Üniversitesi’nde profesör
olan Dr. Theodor Brasky şöyle devam ediyor; “ Bizler genellikle yiyecekleri
faydalı ve zararlı olarak ayırırız ama gerçek böyle değildir. Yiyecekler
kişiden kişiye göre farklı etkiler gösterebilir. Bir kişi için faydalı olan bir
yiyecek bir başkası için alerjik olabilir.”
Balık yağında DNA hücrelerinin oksidan
hasarını arttıran bazı içerikler bulunmuştur. Stres de vücutta benzer etkiyi
göstermektedir. Bu etkiler kanser oluşma riskini arttırır.
Omega-3 yağ asitleri kalp
rahatsızlıklarının gelişmesini önlemek amacıyla koruyucu olarak önerilmektedir.
Epidemiyologlar balık yağının sağlıklı insanlar tarafından tüketildiğinde
birçok hastalıktan koruyacağını belirtiyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder