5 Şubat 2016 Cuma

Dünya Çapında Yayılmaya Başlayan “Zika” Adlı Virüs Hakkında Bilmeniz Gereken Beş Şey




Zika virüsü son zamanlarda adından sıkça söz ettirmektedir. Bu yazıda size bu zararlı virüs hakkında bilmeniz gereken beş şeyden bahsedeceğiz.

Zika virüsü çoğunlukla sinek sokması ile insanlara bulaşır. Zika virüs hastalığının en yaygın belirtileri arasında ateş, döküntü, eklem ağrısı ve konjonktivit (kırmızı göz) bulunmaktadır. Hastalığın belirtileri genellikle hafiftir, birkaç günden bir haftaya kadar belirtiler kaybolur. Çok nadir hastaneye yatış gerektirir.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) Mayıs 2015 tarihinde Brezilya’da Zika virüs enfeksiyonunu doğruladı. Brezilya’da ortaya çıkan sonuçlara göre hastalığın Guillain-Barre Sendromuna, hamile kadınlarda kötü gebelik sonuçlarına ve doğan bebeklerde genetik kusurlara yol açabildiği görülmüştür.


Zika virüsü hakkında bilmeniz gereken beş şey:

1.          Şimdiye kadar Zika virüsü için bir aşı ya da tedavi bulunamamıştır.

2.       Aedes cinsi sivrisineğin hasta bir insanı ısırıp sağlıklı bir insanı ısırması yolu ile bulaşır. Semptomlar devam ettiği sürece taşıyıcılık devam eder.

3.       ABD Hastalık Kontrol Ve Koruma Merkezlerine (CDC) göre Zika virüs Barbados, Bolivya, Brezilya, Cape Verde, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Fransız Guyanası, Guadalup, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinik, Meksika, Panama, Paraguay, Porto Riko, Saint Martin, Surinam, Samoa, ABD Virgin Adaları ve Venezuela ülkelerinde görülmüştür.

4.  Şimdiye kadar Zika virüsü için bir aşı ya da tedavi bulunamamıştır. Zika virüsünden korunmak için salgının görüldüğü bölgelere ziyaret yapılmaması öneriliyor. Zorunlu bir seyahat yapmanız halinde çok dikkatli olmanız gerekiyor. CDC sivrisinek ısırığından kaçacak yöntemler öneriyor. EPA onaylı sivrisinek kovucu spreyler kullanmak, sivrisinek ısırığını geçirmeyecek derecede kalın kapalı elbiseler giymek, klimalı odada, korunaklı odalarda uyumak gibi önerilerde bulunuyor.

5.   Araştırmacılar Zika virüsüne karşı bir aşı geliştirebilmek için gece gündüz çalışıyorlar. Bu araştırmalar sonuç verinceye kadar sağlık ekipleri ve yerel belediyeler klasik sivrisinek ile mücadele yöntemlerine devam ediyor. Sivrisineklerin üreme yerleri olan bakımsız su alanları kurutuluyor. Pestisit spreyler uygulanıyor. CDC tüm yerel halka sivrisineklerin üreme alanlarının sokaklardaki durgun sular, su dolu kaplar ve saksıların alt suları bile olabileceğini söylüyor ve vatandaşların gerekli önlemlerini almasını istiyor.
             
             Yapılan bazı araştırmalar göstermiştir ki sivrisineklerle yerel olarak mücadele etmek sorunu tamamen ortadan kaldıracak kadar etkili değildir. Sivrisineklerin bütün üreme alanlarını ortadan kaldırmak çok zordur. Zika virüsünü bulaştıran Aedes cinsi sivrisinek ise insanlarla aynı ortamlarda (küçük saksılarda, ufak su birikintilerinde) yaşamaya uyum sağlamıştır. Bu nedenle bu cins sivrisineği ortadan kaldırmak çok zordur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder