Amerika’daki insanların, Hindistan’da yaşayanlara göre Alzheimer hastalığına yakalanma risklerinin 100 kat daha fazla olduğunu biliyor musunuz? Amerika Hindistan’a göre çok gelişmiş bir ülkeyken bu nasıl olabilir?
Bir grup araştırmacı bu soruların cevabını bulduklarına inanıyor. Yüzyıllardır devam eden yemek alışkanlıkları… Hintliler yemeklerinde sıkça zerdeçal baharatını kullanıyorlar. Son yapılan çalışmalar da zerdeçalın Alzheimer riskini azalttığını gösteriyor.
Zerdeçal,
zencefil ailesinin bir üyesidir. Hint içeceklerine sarı rengi veren genellikle
zerdeçaldır. Zerdeçal kurkumin içerir. Antienflamatuar ve antioksidan
özellikleri güçlüdür.
Yapılan
bir çalışmada, Alzheimer hastalarına 12 hafta boyunca günde bir kez 764 mg
zerdeçal tozu içeren bir kapsül verilmiştir. Bu doz 100 mg kurkumin sağlar.
Araştırmacılara göre hastalar gözle görülür bir iyileşme sağlamış. Hastalığın
belirtileri ve bakıcılarına olan yükleri azalmış. Çalışma sonucu olarak;
zerdeçalın, hastaların yaşam kalitesini ve günlük aktivelerindeki iyilik halini
arttırdığı belirtilmiş.
Araştırmacılar
zerdeçalın beta-amiloidi blokladığını söylüyor. Beyindeki sinir hücrelerine
yapışarak toksik etki gösteren bir proteindir. Bu durum demans ile de
ilgilidir. Zerdeçal Alzheimer ile ilişkili sinir dokusundaki enflamasyonu azaltır.
Hindistan’da
köri baharatı (içerisinde zerdeçal bulunur) nerdeyse her yemekte
kullanılmaktadır. Ülkemizde yemeklerde kullanımı çok değildir. İçerisinde
zerdeçal, kurkumin bulunduran bitkisel kapsüller üretilmektedir. Bu
kapsüllerden içinde karabiber bulunduranların emilimi daha hızlıdır.
Sağlıklı
Günler.
Kaynak:
institutefornaturalhealing_com/2016/01/indias-anti-alzheimers-secret-revealed/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder