ROKA
Bu bitki gün
geçtikçe organik beslenmede popülerleşiyor. Kalp sağlığını koruyor, kanı
temizliyor ve sindirimi düzenliyor. Fark edilebilir bir tadı olmasına rağmen antioksidan
içeriğiyle ve çeşitli faydalarıyla tanınıyor.
Akdeniz’de
yetişen brokoli ailesinden bir bitkidir. Doğa ortamında yetişen roka, tarlada
yetiştirilen rokaya göre daha küçük ve daha acıdır.
Roka; vitamin
C, karoten, vitamin B kompleksi, pektin, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum,
potasyum ve bakır açısından zengindir. Çoğunluğu sudan oluşmakla birlikte
yapısında birçok karbonhidrat ve protein içerir. İçerdiği bileşiklerin kansere
karşı, sağlığın iyileşmesine ve birçok hastalığın risklerinin azalmasına
etkileri bulunduğu söyleniyor. Meme kanserinde destekçi olarak öneriliyor.
Bu bitkinin birçok faydası daha var. Uzmanların söylediklerine göre kalbi koruyor, birçok hastalık riskini azaltıyor ve anti-kanser etkisi var. Doğal bir antibiyotik, sindirimi düzenliyor, ülsere iyi geliyor, kemik erimesini geciktiriyor, kronik kabızlığı rahatlatıyor, soğuk algınlığını ve öksürüğü azaltıyor. Roka kanı temizlemesinin yanı sıra karaciğerin sağlığını arttırıyor ve meme kanseri riskini azaltıyor.
Tadının acı olmasına rağmen taze olarak tüketilmesi
tavsiye ediliyor, pişirildiğinde etkisi azalıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder